הגדרה: תעוקת חזה - מצב שנגרם עקב חוסר אספקת דם אל שריר הלב ומתבטא בכאבים לוחצים בחזה. מאמץ גופני וסטרס נפשי מעלים את צריכת החמצן על ידי הלב ויכולים לשמש כטריגר להתקף של תעוקת חזה.
סימנים: סימנה העיקרי של תעוקת החזה - כאב בחזה בעל אופי לוחץ או שורף, שיכול להקרין לזרוע השמאלית, לכתף שמאל, ללסת התחתונה או לשכמות. הכאב עלול להופיע אחרי התרגשות חזקה, מאמץ גופני, ארוחה כבדה, חשיפה לאויר קר. משך הכאב הוא בין 1 ל-15 דקות. רבים מדווחים על תופעה דמויית צרבת, או על אי נוחות בבית החזה. גורמים הגורם העיקרי לתעוקת החזה היא טרשת עורקים - הווצרות של רובד טרשתי על הדופן הפנימית של כלי הדם הכליליים (עורקים שמספקים את הדם אל לב). הרובד הטרשתי מקטין את קוטרם של כלי הדם ובכך מפחית את כמות הדם שמגיעה ללב. כתוצאה מכך גם כמות החמצן המסופקת ללב יורדת. הרקמה הלבבית סובלת מאיסכמיה, שביטוייה העיקרי הוא הכאב. בתרשים EGC ניתן לראון שינויים - צניחת קטע ST במן ההתקף בלבד. אדם שלוקה בתוקת חזה ועושה בדיקת ECG בין ההתקפים סביר להניח שלא יהיו ממצאים מיוחדים מלבד שינויים קבועים.
גורימי סיכון: סיפור משפחתי , דיאטה עשירה בשומנים רווים ובפחמימות פשוטות, חוסר פעילות גופנית השמנה, עישון , רמה גבוהה של הומוציסטאין בדם מחלות נלוות (סכרת, יתר לחץ דם) דרכי התמודדות טיפול בתופעה זו דורש לעיתים קרובות שינוי של ממש באורח החיים ובסגנון של תזונה, פנאי ועבודה. מדובר בהפסקה מיידית של עישון, בבדיקת גורמי הלחץ בסביבה החיצונית והפחתה או סילוק אפשרי של אותם גורמים (החלפת מקום עבודה, טיפול זוגי, שיעורי הרפיה ומדיטציה, שעות שינה מספיקים ופנאי וזמן איכות לכל המשפחה. בנוסף חובה מייד להתחיל בפעילות גופנית (כמובן אחרי התייעצות עם רופא). מה שמותר לכולם ללא יוצא דופן - הליכה של חצי שעה עד 40 דקות 3-4 פעמים בשבוע. תזונה: התזונה צריכה לכלול כמה שיותר ירקות מכל הצבעים העשירים בסיבים ונוגדי חימצון, מזונות מלאים, עד 2 פירות ליום. מומלצת מאות תוספת סיבים על בסיס יומי (כפית של סובין, פשתן טחון או נבט חיטה בסלט, יוגורט או גבינה פעם עד פעמיים ביום). יש להפחית צריכה של שומנים רווים ומתועשים (חמאה, שומן מן החי, מרגרינה, ממרחים שמנים, גבינת שמנת). אל תתפתאו לתחליפי חמאה מופחתי שומן "דיאטטיים" כי תהליכי עיבוד הופכים אותם לשומני טראנס הלא פחות מסוכנים לכלי דם. הכי טוב להסתפק בגבינות לבנות מכל הסוגים עד 5% שומן ובשמנים מן הצומח. מאוד בריא ללב חלבון שמקורו בסויה - ניתן לצרוך סויה כקטניה בתוך תבשילים, מרקים או חמין. או שאפשר לשתות כוס חלב סויה אחד ליום,או לאכול פרוסה עם ממרח טופו.
תוספי תזונה: Coenzyme Q-10 L-Carnitine Kyolic Gold Magnesium Citrate B-Complex B-12 Folic acid De-Tox Mix Cholestil Mix
אחות מוסמכת, נטורופתית עם התמחות ברפואת הצמחים המערבית.
למאמרים נוספים: http://www.tss.co.il